Skip to main content

Scones

22 januari 2021 | Marjolein Janssen

Ingrediënten

  • Bloem
    500 gram
  • Zachte roomboter
    80 gram
  • Fijne kristalsuiker
    80 gram
  • Eieren
    2 stuks
  • Bakpoeder
    5 theelepels
  • Volle melk
    250 ml
  • Losgeklopt ei
    1 stuk (voor afstrijken)

Bereidingswijze


Verwarm de oven voor, boven-, onderwarmte 220°C / Hetelucht 200°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Doe 450 gram van de bloem in een grote kom en voeg de zachte boter toe. Wrijf de boter met de bloem tussen je vingers (alsof je muntgeld aan het tellen bent) zodat je een soort van broodkruim krijgt.

Voeg de suiker, eieren en het bakpoeder toe en roer dit met een houten lepel zachtjes door elkaar. Zorg dat je goed over de bodem van de kom gaat zodat alles goed gemengd is.

Nu voeg je de helft van de melk toe en roer je voorzichtig met de houten lepel om het te mengen. Voeg nog een beetje melk toe aan het mengsel en roer weer zachtjes door. Blijf dit herhalen tot je een zacht en nat deeg hebt. (Het kan zijn dat je niet alle melk nodig hebt.)

Strooi een groot gedeelte van de resterende bloem op je werkbank/aanrecht, leg hier het deeg op en strooi de resterende bloem op het deeg. Het is een nat en plakkerig geheel, geen zorgen.

Vouw het deeg dubbel, draai het een kwartslag en vouw het weer dubbel, doe dit een aantal keer tot je een mooi zacht en soepel deeg hebt. Mocht het nog erg nat blijven voeg dan nog wat bloem toe. Zorg ervoor dat je het deeg niet te veel bewerkt. Neem een deegroller, strooi een beetje bloem op de roller en op het deeg en rol het deeg uit tot een dikte van 2,5 cm.

Steek met een ring de scones uit en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg wat je overhoud kun je weer bij elkaar voegen en opnieuw uitrollen en uitsteken. (Deze scones zullen alleen niet zo mooi luchtig zijn als de eerste, maar de smaak is er niet minder om....😉 )

Bestrijk de bovenkant van de scone met het losgeklopte ei. Let op dat je alleen de bovenkant bedekt met ei, als het erlangs loopt kan dat het gelijkmatig rijzen in de oven beperken.

 
Bak de scones af in het midden van de voorverwarmde oven voor 15 minuten tot mooi goudbruin.

Laat ze afkoelen, halveer en besmeer met roomboter of clotted cream en een heerlijke jam.

ENJOY!